Barcelona, Barcelona

9/30/2016 gezihayallerim 0 Comments


Barcelona'ya Kardem'e hamileyken 2009 yılının Nisan ayında gitmek için plan yapmıştık. Bebek doğmadan baş başa bir seyahat iyi olabilirdi. Gelen itirazlar, 28 haftalık hamilelik, kendime güvenmemem son haftada bu seyahati iptal etmememiz ile sonuçlandı. Hamilelikte gezilmez mi çok güzel gezilir de benim için biraz zordu. Barcelona'yı gördükten sonra da iyi ki hamileyken gelmemişim dedim. Kardem'im iki yaşına bastığında ise, iki senelik bebekli maratona İspanya gezisi ile bir mola verelim dedik. Rotamız Madrid, Granada, Barcelona şeklindeydi ama bu sefer yazılara sondan başlayalım istedim.



Park Güell, Barcelona

Biz Barcelona'ya Granada'dan uçak ile geçtik. Türkiye'den direkt gitmek isterseniz THY'nin hem Sabiha Gökçen Havaalanından hem de Atatürk Havaalanından seferleri mevcut. Bazı günler 4, bazı günler de 5 seferi var. Yani isterseniz günübirlik bile gidebilirsiniz :)

Konaklama


Konaklama için 2011 yılında La Sagrada Familia'ya yakın bir yer ayarlamıştım. Konaklama bakımından pahalı bir şehir olduğunu hatırlıyorum. Şu anda booking.com'a baktığımda yine bu konuda bir değişiklik olmadığımı söyleyebilirim. Apartman daireleri, hotellere göre daha uygun fiyatlı, o yüzden şu anda gidersem bir apartman dairesi tercih edebilirim. Booking.com'da bir çok seçenek mevcut. Airbnb.com da konaklama yeri ayarlamak için bir diğer seçenek. Konaklama yeri bakımında Plaça de Catalunya, La Sagrada Familia civarı tercih edilebilir. Otelde kalmak isteyenler için Ibis Styles Barcelona Centre (La Pedrera) iyi bir seçenek olabilir. 

   
Havaalanından Ulaşım

Biz şehir merkezine AeroBus seçeneğini kullanarak ulaştık. Terminal 1 ve 2'den kalkan otobüsler Plaza Catalunya'da sizi bırakıyor. Plaza Catalunya'da El Corte Ingles mağazasının önünde durakları mevcut. Tek yön  ücreti 5,90 €, çift yön 10,20 €. 4 yaşından küçükler için ücret ödenmiyor. Şehir merkezine ulaşmak için metro seçeneği de mevcut, 9 nolu metro hattı Havaalanını şehir ile bağlıyor. Ama Plaza Catalunya'ya ulaşmak için aktarma yapmak gerekiyor. Konaklama yeriniz metro hattına yakın bir yerde ise tercih edilebilir. Barcelona metro haritası için buraya bakabilirsiniz. Taksi ile Plaza Catalunya'ya ulaşımın yaklaşık 26 € olduğu yazıyor bu yüzden 4 kişilik bir grup için taksi de iyi bir seçenek olabilir. En azından direkt konaklama birimine ulaşabilirsiniz. 


Şehir içi Ulaşım


2011'de biz genel olarak metroyu kullandık ve bol bol yürüdük. Bir kaç metro hattının geçtiği aktarma noktalarında ise, bir hattan bir hata geçmek için yer altından da oldukça fazla yürüdüğümüzü hatırlıyorum. Bu yüzden açık havadan yürümek daha iyi olabilir. Şehir içi ulaşım için tek biniş bilet fiyatı 2,15 €. T-10 kartı ile 10 yolculuk gerçekleştirebilirsiniz. Fiyatı 9,95 € olan bu kartı birden fazla kişi de kullanabilir. Bunların dışında 2, 3, 4 veya 5 günlük kartlar da mevcut. Fiyatları da 14 €, 20,50 €, 26,50 €, 32 € şeklinde. Bu kartlar ile sınırsız seyahat edebiliyorsunuz. Ayrıca metro ile havaalanı ulaşımı da dahil. Internet sitesinden alırsanız %10 indirim mevcut. Internet aracılığı ile aldığınızda, kartlarınızı herhangi bir metro istasyonundan teslim alabiliyorsunuz. Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.  


Yeme - İçme

İspanya deyince insanın aklına ne gelir, tabii ki tapas. Barcelona'dan tapas yemeden dönmemek gerek. İki yer önerebilirim. İkisinden de memnun kaldık diyebilirim. Hatta ikinci önereceğim yere iki akşam üst üste gittiğimizi de belirteyim. Liman bölgesinde Maremagnum alışveriş merkezi var. TapaTapa restoranı, tapas yemek için gayet ideal. Menüde tapas seçenekleri resimleri ile mevcut olduğu için, rahatlıkla seçim yapıp, tapasların lezzetine varabilirsiniz. Bir diğer seçenek Ciudat Condal. Passeig de Gracia'ya yakın, Rambla Catalunya'da yer alan bu restoranda biraz sıra beklemek zorunda kalabilirsiniz. Belki rezervasyon yapmak iyi olabilir o yüzden. Ve tabii ki sangria... Sangriasız İspanya seyahati yapılmış sayılmaz.


TapaTapa Lezzetleri, Barcelona

Barcelona'da Görülecek Yerler

Barcelona deyince benim aklıma ilk gelen yerler La Rambla, Park Güell, Casa Mila, La Sagrada Familia. Bunların dışında Barcelona'da gezilip görülecek daha birçok güzel yer mevcut tabii. Barcelona, ünlü İspanyol mimar Gaudi'nin eserleri ile dolu. 


La Sagrada Familia


Gaudi'nin ünlü tamamlanmamış katedrali. İnşaatı hala devam ediyor. İnşaatına 1882'de başlanmış, Gaudi'nin ölümüne kadar olan sürede (1926) sadece dörtte biri tamamlanmış. Çok değişik bir yapısı var. Genel olarak katedraller pek ilgimi çekmez, hatta bana özellikle Gotik tarzında olanlar çok korkunç gelir. La Sagrada Familia'yı da es geçebilirdim. Dışarıdan görüp, önündeki uzun ziyaretçi kuyruğunu da görünce insanın pek içeri giresi gelmiyor. Ama girip gördükten sonra burayı es geçmenin büyük bir hata olduğunu söyleyebilirim. Şimdiye kadar girdiğim tüm kilise ve katedrallerden daha farklı bir iç yapıya sahip. Gaudi'nin farklı ve güzel bir mimari anlayışının olduğunu söyleyebilirim. Genelde katedraller kasvetli ve karanlık olur. Fakat buraya girdiğinizde ışık dolu bir yere girmiş oluyorsunuz. Öyle güzel tasarlanmış ki, kasvetten ve karanlıktan uzak; aydınlık dolu bir yer. Gelelim buraya girebilmek için uzun kuyrukları nasıl es geçip, içeri gireceğimize. Biz 2011'de CaixaBank'ın ATM'lerinden gireceğimiz saati seçerek biletlerimizi almıştık. Böylece o uzun sıraya girmek zorunda kalmıyor ve farklı bir girişten direkt girebiliyorsunuz. Şimdi isterseniz Internet sitesinden biletlerinizi alabiliyorsunuz. Giriş ücreti 15 €, kuleye de çıkmak isterseniz 29 €. Çıkabiliyorsanız, bence kulelere de çıkın. Çıkış asansör ile, iniş ise merdivenlerden. 11 yaş altı çocuklar ücret ödemiyor. Ama kulelere 6 yaşından küçük çocuk kabul edilmiyor. Göz önünde bulundurmakta fayda var. 11 ile 30 yaş arasındakiler için ise Çarşamba, Perşembe ve Pazar günleri saat 18'den sonraki girişler için %50 indirim mevcut. Bu indirim sanırım sadece Nisan ile Eylül aylar arasında mevcut. Çünkü diğer aylar ya 6'da ya da 7'de kapanıyor. 



La Sagrada Familia, Barcelona
La Sagrada Familia, Barcelona
La Sagrada Familia, Barcelona
La Sagrada Familia, Barcelona
La Sagrada Familia, Barcelona
La Sagrada Familia, Barcelona
La Sagrada Familia, Barcelona
La Sagrada Familia, Barcelona
La Sagrada Familia, Barcelona
La Sagrada Familia, Barcelona
La Sagrada Familia, Barcelona
La Sagrada Familia Kuleleri, Barcelona
La Sagrada Familia Kuleleri, Barcelona

La Sagrada Familia Kulelerinden inerken, Barcelona
La Sagrada Familia Kulelerinden Manzara, Barcelona

Park Güell


Park Güell de Gaudi'nin bir eseri. Park, Güell ailesi tarafında Gaudi'ye yaptırılmış. Yapımı 1900 ve 1914 yılları arasında olmuş. 1926'da ise halka açık hale gelmiş. Burası da La Sagrada Familia gibi UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır. Park Güell'e ulaşmak için yeşil metro hattı (L3) ile Vallcarca ya da Lesseps duraklarında inip, yürümeniz gerekmekte. Yaklaşık 15 dakikalık bir yürüme mesafesi var. Ulaşımı ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Biz bir metro istasyonunda inip, yürümüştük ama giriş noktamız parkın ana giriş değildi. Yeşillikler içerisinde yürüyüp, parkın ana kısmına ulaşmıştık. Yanlış hatırlamıyorsam 2011'de biz ücret ödememiştik. Fakat şu anda girişi ücretli ve giriş saatini de seçmeniz gerekiyor. Giriş ücreti 7 €, 7-12 yaş arası çocuklar için 4,5 €. Biletleri internetten almakta fayda var. Kapanış saati mevsimine göre değişiyor, yaz aylarında 21:30'a kadar açık iken, kış aylarında kapanış saati 18:15. 



Park Güell, Barcelona


Park Güell, Barcelona
Park Güell, Barcelona
Park Güell, Barcelona
Park Güell, Barcelona
Park Güell, Barcelona
Park Güell'den Barcelona Manzarası, La Sagrada Familia
Park Güell, Barcelona

Casa Mila (La Pedrera), Casa Batllo


Barcelona'da Gaudi'nin eserlerine devam edelim. Gaudi'nin en ünlü evlerinden biri Casa Mila, diğer adıyla La Pedrera. İlk gittiğimizde önündeki sırayı görünce girmekten vazgeçmiştik. Daha sonraki bir gün, daha az sıranın olduğu bir zamanda girdik. Giriş ücretlerinin pahalı olduğunu belirtmekte fayda var. İnsan o kadar parayı vermeden önce bir iki kez düşünmeden edemiyor. Sonuçta Louvre Müzesi için bile o kadar para ödenmiyor. Ama sonunda, buraya kadar gelmişken girmeden dönmeyelim deyip, Casa Mila için biletlerimizi aldık. Zamanınızı iyi planlayabiliyorsanız, biletlerinizi yine Internet sitesinden almanızı tavsiye ederim. Yetişkin giriş ücreti 20,5 €, 7 ile 12 yaş arasındaki çocuklar için ise 10,25 €. İçeri girince bir apartman dairesini gezip görme şansınız oluyor. Bir de binanın çatısına çıkabiliyorsunuz. Hoşumuza gittiğini söyleyebilirim. Casa Batllo'yu ise es geçip sadece caddeden görmeyi tercih ettik. Casa Batllo, La Pedrera'ya göre daha pahalı. Yetişkin ücreti 22,5 €, 7 ile 18 yaş arasındakiler için ise 19,5 €. Her iki ev de Passeig de Gracia caddesi üzerinde yer alıyor. Passeig de Gracia metro istasyonu, Casa Battlo'ya; Diagonal ise Casa Mila'ya daha yakın. Placa de Catalunya'dan da rahatlıkla yürüyerek ulaşabilirsiniz. 


Casa Mila (La Pedrera), Barcelona
Casa Mila (La Pedrera)' nın iç avlusu, Barcelona
Casa Mila (La Pedrera), Barcelona
Casa Mila (La Pedrera), Barcelona
Casa Mila (La Pedrera), Barcelona
Casa Mila (La Pedrera), Barcelona
Casa Mila (La Pedrera), Barcelona
Casa Mila (La Pedrera), Barcelona
Casa Mila (La Pedrera)'nın çatısı, Barcelona

Casa Mila (La Pedrera)'nın çatısından avlunun görünüşü, Barcelona
Casa Mila (La Pedrera)'nın çatısından avlunun görünüşü, Barcelona

Casa Mila (La Pedrera)'nın çatısı, Barcelona
Casa Batllo, Barcelona
Casa Batllo, Barcelona

La Rambla, La Boqueria


La Rambla, Barcelona'nın en ünlü caddesi. Placa de Catalunya'dan başlayıp, sahildeki Kristof Kolomb heykeline kadar uzanmaktadır. Kristof Kolomb heykeli, 1888'de Kolomb'un Amerika'dan dönüş yolunda karaya çıkmak için Barcelona limanını kullanması nedeni ile dikilmiş. İsterseniz 60 metre uzunluğundaki heykelin tepesine çıkıp Barcelona manzarası izleyebilirsiniz. Caddenin ortası sadece yayalara özgü. Oldukça kalabalık bir cadde. Baştan sonra yürüyüp tadını çıkarın. Sokak gösterileri, satıcılar yolunuzu sık sık kesecektir. Caddenin ortalarına doğru Mercado de la Boqueria'yı göreceksiniz. La Boqueria Barcelona'nın ünlü meyve-sebze pazarı. Buranın tezgahları arasında kaybolabilirsiniz. Meyve ve sebzeler dışında çeşit çeşit yemekleri de mevcut. Biz bir öğünümüzü buradaki tezgahlardan yemiştik. La Boqueria'dan sahile doğru devam ederseniz, bu sefer yolun karşı kısımında, biraz içeride Plaça Reial karşınıza çıkacaktır. Burası da çok güzel bir meydan. Palmiye ağaçları ile dolu. İster kahve, yemek molası verin, isterseniz sadece fotoğraf çekin. 


La Rambla'dan yeşil hat metro istasyonu geçiyor. Plaza Catalunya durağı bir ucunda, ortasında Liceu metro istasyonu, sahile doğru da Drassanes durağı var. 


Kristof Kolomb heykeli, Barcelona
Kristof Kolomb heykeli, Barcelona
La Boqueria, Barcelona (es.wikipedia.org)
La Boqueria, Barcelona (commons.wikimedia.org)
Plaça Reial, Barcelona

Montjüik Tepesi

Bu tepeye ulaşmanın birden çok yolu var. Parallel metro istasyonundan, Funicular'a geçiş yapıp Avinguda de Miramar'a ulaşırsınız. Miramar'dan da teleferik ile Montjüik tepesine ulaşabilirsiniz ya da parklardan yürüyerek geçiş yaparsınız. Bir diğer seçenek de limanı ile Miramar'ı bağlayan teleferik seçeneği. Biz bu seçeneği kullandık. Tek yön bileti aldık. Tepeye çıktıktan sonra ise Plaza de Espanya'ya doğru inişe geçtik. Montjüik tepesi çok güzeldi. Yeşillikler içerisinde Museo Nacional D'Art de Catalunya'ya kadar geldik. Burada yine fotoğraf molası verdikten sonra Plaza Espanya'ya doğru inişe geçtik. Joan Miro Müzesi de Montjüik tepesinde. O zaman gitmemiştik ama şimdi bu müzeyi kaçırmam sanırım. Giriş ücreti 1€, 15 yaş altı için ise ücretsiz. Bu tepede aynı zamanda Poble Espanyol de yer alıyor. Burası 1929'da kurulmuş bir açık hava müzesi. Gerçek boyutlarında inşa edilmiş İspanya'nın en önemli ve ünlü 117 binasının kopyalarından oluşmakta. 2011'de neden gitmedik bilmiyorum, ama bir dahaki sefere gidilecek listemde mutlaka olması gereken bir yer. Giriş ücreti 10 €, 4 - 12 yaş arasındaki çocuklar için ise 7 €. Genel olarak gece yarısına kadar açık, pazartesi günleri saat 20'de kapanıyor. 


Montjüik tepesi, Barcelona
Museo Nacional D'Art de Catalunya, Barcelona
Museo Nacional D'Art de Catalunya'nın bahçesi, Arkada Plaza Espanya, Barcelona
Museo Nacional D'Art de Catalunya, Barcelona
Museo Nacional D'Art de Catalunya, Barcelona
Pablo Espanyol, Barcelona (commons.wikimedia.org)

Barceloneta Sahili

Barcelona'ya kadar gidip de sahili görmeden olmaz tabii. Ünlü Barceloneta sahilinde yer bulabilirseniz, hava da güzelse belki denize de girebilirsiniz.


Barceloneta Sahili, Barcelona

Barcelona'da görülebilecek yerler bunlarla sınırlı değil tabi. Picasso Müzesi benim için bir sonraki sefer için listeye eklendi. Müzeye giriş ücreti 11 €, 18 yaş altı için ücretsiz. Her pazar günü saat 3'ten sonra da bedava girişi var, aynı zamanda her ayın ilk Pazar günü de girişi ücretsiz. Futbola meraklı olanlar için Camp Nou da görülecekler listesinde en ön sıralarda olabilir. Barcelona futbol takımının stadyumuna girmek için kişi başı 23 €, 6 ile 13 yaş arasındaki çocuklar için ise 18 € ödeniyor. Buraya ulaşmak için yeşil metro hattının (L3) Palau Reial ya da Les Corts duraklarında inip, yürüyorsunuz. Ya da mavi metro hattının (L5) Collblanc or Badal duraklarını da kullanabilirsiniz. 

You Might Also Like

0 yorum: