Cinque Terre'ye Giriş ve Levanto

10/12/2014 gezihayallerim 0 Comments

Ekim ayı oldu ama hala Ağustos ayındaki İtalya gezimizle ilgili yazıları bitiremedim. Gezinin son kısmı olan Cinque Terre bölgesi kaldı. Cinque Terre'de neler yaptığımızı detaylıca anlatmadan önce Cinque Terre bölgesi hakkında bilgi vermek istiyorum. 


Corniglia'dan Manzara


Cinque Terre, İtalyan Rivierası'nın Liguria bölgesinde yer almaktadır. Bu bölge Levanto ve La Spezia şehirleri arasında kalan 5 köyden oluşmaktadır ve bölge UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer almaktadır. Köyler sırasıyla Monterosso Al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ve Riomaggiore dir. Bu bölge Ulusal Park konumundadır ve dünyanın her tarafından insanlar özellikle bu bölgede bulunan yürüyüş yolları için buraya akın ediyor. Ulusal Park konumunda olduğu için burada bulunan yürüyüş yollarında yürüyebilmek için park giriş ücreti ödemeniz gerekmektedir. Park ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Günlük veya iki günlük park biletleri mevcut. Fiyatları 6 € ve 9,70 €. Eğer bu park biletlerine ulaşım da eklemek isterseniz fiyatlar günlük için 12 €, iki günlük ziyaret için ise 23 € oluyor. Biz bu bölgede iki tam gün geçirdiğimiz için tren dahil olan iki günlük biletlerden aldık. Bu park biletleri ile Levanto ve La Spezia arasındaki trenlerden sınırsız bir şekilde faydalanıyorsunuz, aynı zamanda köyler arasındaki otobüs seferleri için de ücret ödemiyorsunuz. Park biletlerini aldığınızda size hem bir harita hem de tren seferleri ile ilgili bilgi veriyorlar. Tren seferleri için buraya bakabilirsiniz.

lonelyplanet.com

Bu bölgede konaklama için, 5 köyden herhangi birini ya da La Spezia ve Levanto şehirlerinden birini tercih edebilirsiniz. Cenova'ya daha yakın olması ve daha küçük bir yer olması nedeni ile Levanto'yu konaklama yeri olarak seçtim. Levanto küçük şirin bir kasaba. Yerleşik nüfus 4000 olmasına rağmen, yaz aylarında bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerle 25000'e çıkıyormuş. Levanto'da konaklama için tercih edebileceğiniz çok güzel yerler var. Bunlardan biri A Durmi, diğeri ise Villa Clelia. A Durmi tren istasyonuna daha yakın olması ve daha merkezi olması dolayısıyla tercih edilebilir. Bir diğer konaklama seçeneği ise Park Hotel Argento olabilir. 


Levanto Sokakları

Levanto
Levanto Sahili

Seyahat tarihleri değiştiğinde daha önce rezervasyon yapmış olduğum A Durmi'de yer bulamadım. Levanto içerisinde de kalmak istediğim diğer yerlerde de yer olmayınca, bir değişiklik yapıp, Levanto dağlarında küçük bir köy olan Dosso'da yer alan L'Antigo Borgo'da karar kaldık. Şehre uzak olur mu, ulaşımı nasıl olur diye biraz tereddüt içerisinde kalmadık değil, ama sonuçtan memnun kaldık. L'Antigo Borgo'nun hem yorumları çok güzeldi hem de manzarası süperdi, çalışanları da çok yardımsever. Odalar rahat, geniş ve oldukça temizdi. Köy dediğime bakmayın, Dosso, 10 ailenin kaldığı küçücük bir yer. Köy içerisinde herhangi bir yemek yiyebileceğiniz bir yer yok. O yüzden burada kalmak için araba şart. Gerçi bizim arabamız yoktu, o zaman ulaşımı nasıl sağladık derseniz, günde 6 seferi olan otobüs, otobüs saatleri dışında da taksi ile. Ya da köydeki evlerde yaşayan yardımsever İtalyan'ların sizi arabalarına alması ile. Taksi için de önceden bir uyarı. Levanto içerisinde 3 taksi var. Önceden otel ile iletişime geçip bir taksinin numarasını almanız sizin yararınıza olabilir. Taksi ücretleri de standart, Levanto'dan Dosso'ya 20 €'ya ulaşabilirsiniz. Otobüs ücretleri, otobüsten alındığı zaman 2 €. Dosso'ya otobüsler Via Jacobo de Levanto'da bulunan Salty Dog Cafe'nin önünden kalkıyor. Otobüs biletleri bu cafede de satılıyor ve fiyatları 1.5 €. Ya da otobüs biletleri hem cafede hem de otobüste bittiği takdirde, bedava da gidebilirsiniz bizim başımıza geldiği gibi. 


L'Antigo Borgo Girişi

L'Antigo Borgo Terası

L'Antigo Borgo Terası

L'Antigo Borgo Terası'ndan Levanto Manzarası

Dosso

Levanto'da yemek için önermek istediğim bir iki yer var. İlki, iki defa akşam yemeği yediğimiz Ristorante Pizzeria Le Palme. Hem servisin hızlı olması hem de yemeklerin lezzeti için uğrayabileceğiniz bir yer. Diğeri ise Pizzeria La Picea. Bu pizzacıda servis yok, siparişini veriyorsun, pizza hazır olunca da alıp gidiyorsun. Akşam 6 gibi açılıyor. Daha geç saatte gittiğinizde sıra olabiliyor. Bizim gibi açılır açılmaz giderseniz, pizzanız 15 dakikada hazır. Pizzası da gerçekten harika. 


Pizzeria La Picea
La Palme'de Ravioli ve Midye

Dosso'ya yakın ve yürüme mesafesindeki bir köy olan Lavaggiorosso'da bulunan Antiga Ustaia Zita da tavsiye edilen bir diğer restoran. İlk akşam orada yemek yeriz diye düşünmüştük ve Dosso'dan oraya yürüdük ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Meğerse en az iki gün önceden rezervasyon yapmak gerekiyormuş. Biz ne bilelim dağın başındaki bir restoran için rezervayon gerekeceği. Tabii rezervasyonumuz olmadığı için de içeri almadılar ve biraz hayal kırıklığı olmadı değil. Biz de otostop ile Levanto'ya inip, Ristorante Pizzeria Le Palme'yi keşfettik. 

  
Lavaggiorosso

Bir sonraki yazılarda sizi Cinque Terre'nin muhteşem köylerine davet ediyorum. Umarım çok uzatmadan yazabilirim. Sevgiler :)

You Might Also Like

0 yorum: